Çfar ësht një ¨domain name¨dhe pse ju duet

Çfar ësht një ¨domain name¨dhe pse ju duet

Nje pyetje e shpesht nga fillestarët: Çfar është domain dhe si funksionon? 

Nëse jeni fillestar, atëherë mund të keni dëgjuar se keni nevojë për një domain për të bërë një faqe në internet.

Sidoqoftë, shumë fillestarë ngatërrojnë emrin e domain me një uebfaqe ose shërbim hosting

Nëse sapo keni filluar, atëherë të gjitha këto terma të ndryshëm mund të tingëllojnë shumë teknike.

Në këtë udhëzues ne do t’i përgjigjemi se çfarë është një emër domain dhe si funksionon. 

Çfar është një emër domain?

Emri i domain-it është adresa e faqes suaj të internetit që njerëzit shkruajnë në shiritin URL të shfletuesit për të vizituar faqen tuaj të internetit.

Me fjalë të thjeshta, nëse faqja juaj e internetit ishte një shtëpi, atëherë emri i domain do të jetë adresa e saj.

Një shpjegim më i detajuar:

Për t’u identifikuar, secilit kompjuter i caktohet një adresë IP.

Ëhtë një seri numrash që identifikojnë një kompjuter të veçantë në internet. 

Një adresë tipike IP duket si kjo: 66.249.66.1

Tani një adresë IP si kjo është mjaft e vështirë për tu mbajtur mend. Imagjinoni sikur të keni përdorur numra të tillë për të vizituar faqet e internetit të preferuara.

Emrat e domain -ëve u shpikën për të zgjidhur këtë problem.

Tani nëse doni të vizitoni një faqe në internet, atëherë nuk keni nevojë të futni një numër të gjatë numrash. 

Në vend të kësaj, ju mund ta vizitoni atë duke shtypur një emër të thjeshtë për tu ju kujtuar më leht, në adresën e shfletuesit tuaj. 

Si funksionojnë Emrat e Domainëve?

Për të kuptuar sesi funksionojnë emrat e domain, ne do të hedhim një vështrim në atë që ndodh kur i futni në shfletuesin tuaj.

Kur futni një emër domaini në shfletuesin tuaj të internetit, së pari dërgon një kërkesë në një rrjet global të serverëve që formojnë Sistemin e Emrave të Domainit (DNS).

Këta serverë pastaj kërkojnë serverët e emrave të lidhur me domenin dhe ia përcjellin kërkesën atyre serverëve të emrave.

Për shembull, nëse faqja juaj e internetit është pritur në Bluehost , atëherë informacioni për serverin e saj për emrin do të jetë si kjo:

ns1.bluehost.com
ns2.bluehost.com

Këta serverë të emrave janë kompjuterë të menaxhuar nga kompania juaj pritëse (hosting). 

Kompania juaj pritëse do të dërgojë kërkesën tuaj në kompjuterin ku është ruajtur faqja juaj e internetit.

Ky kompjuter quhet një server në internet, Ka instaluar një softuer special (Apache, Nginx janë dy programe të njohura të serverëve në internet). Web serveri tani merr faqen në internet dhe pjesë të informacionit që lidhen me të.

Më në fund, ai i dërgon këto të dhëna përsëri në shfletues.

Si është ndryshe emri i domain-it nga një uebsajt dhe një Web Hosting?

Një uebfaqe është e përbërë nga skedarë si faqet HTML, softuer ndërtues faqesh në internet , imazhe dhe më shumë.

Nëse emri i domain është adresa e internetit e faqes tuaj, atëherë web hosting është shtëpia ku jeton faqja juaj e internetit.

Ky është kompjuteri aktual ku janë ruajtur skedarët e faqes suaj të internetit. 

Kompjuterë të tillë quhen serverë dhe ato ofrohen si një shërbim nga kompanitë pritëse.

Për të krijuar faqen tuaj , ju duhet si emri i domain, ashtu edhe pritja në internet.(hosting)

Sidoqoftë, është e rëndësishme të mbani mend se ato janë dy shërbime të ndara, dhe ju mund t’i blini ato nga dy kompani të ndryshme.

Tani mund të pyesni veten, si do të funksiononte nëse i blini ato nga dy kompani të ndara?

Thjesht duhet të modifikoni cilësimet e emrit të domain-it dhe të shkruani informacionin e emrave të serverit të dhënë nga kompania juaj pritëse. 

Informacioni i emrit të serverit përcakton se ku mund të dërgoni kërkesa të përdoruesit për emrin e domain.

Ne ju rekomandojmë të merrni emrin dhe prijen (hostingun) tuaj nga e njëjta kompani. 

Kjo ju lejon të menaxhoni me lehtësi ato në të njëjtën llogari.

Lloje të ndryshme të emrave të domeneve

Emrat e domenit janë në dispozicion në shumë shtesa të ndryshme. 

Një nga më të njohurit është .com . Ka shumë mundësi të tjera si .org, .net, .tv, .info, .io, dhe më shumë. 

Sidoqoftë,gjithmonë rekomandohet përdorimin e zgjerimit të domain .com .

Le të hedhim një vështrim më të detajuar në lloje të ndryshme të emrave të domain në dispozicion.

Domain i Nivelit të Lartë – TLD

Domeni i nivelit të lartë ose TLD janë shtrirje të përgjithshme të domain që janë renditur në nivelin më të lartë në sistemin e emrave të domain.

Ka me qindra TLD, por ato më të njohurat janë .com, .org dhe .net. TLD-të e tjera janë më pak të njohura dhe ne nuk rekomandojmë përdorimin e tyre. 

Për shembull, .biz, .club, .info, .agent, dhe shumë më tepër.

Domain i nivelit të lartë të kodit të vendit – ccTLD

Domain i nivelit të lartë të kodit të vendit ose ccTLD janë emrat e domain-eve specifikë të vendit që përfundojnë me shtrirjen e kodit të vendit si .uk për Mbretërinë e Bashkuar, .de për Gjermaninë, .al pr shqiprin dhe kshtu me radh.

Ato përdoren nga faqet e internetit që duan të synojnë audiencën në një vend të veçantë.

Kush është përgjegjës për sistemin e emrave të domain-ve?

Korporata e Internetit për Emrat dhe Numrat e caktuar (ICANN) menaxhon sistemin e emrave të domain

Është një organizatë jofitimprurëse që krijon dhe zbaton politikat për emrat e domain.

ICANN u jep leje kompanive që quhen Regjistrat e Emrave të Domainëve për shitjen e emrave të domain

Regjistruesit e emrave të domain-ve mund të shesin emra domenesh, të menaxhojnë regjistrimet e saj, rinovimet dhe transferimet tek regjistruesit e tjerë.

Si pronar i emrit të domain-it, ju jeni përgjegjës t’i tregoni regjistruesit ku të dërgojn kërkesa. 

Ju jeni gjithashtu përgjegjës për rinovimin e regjistrimit tuaj domain.

Si të zgjidhni një emër domaini për faqen tuaj të internetit?

Aktualisht ka më shumë se 350 milion emra të regjistruar të domain dhe mijëra të tjerë regjistrohen çdo ditë.

Kjo do të thotë që të gjitha të mirat tashmë janë regjistruar ose do të regjistrohen shumë shpejt. 

Kjo u bën shumë presion përdoruesve të rinj për të dalë me një ide domain për faqen e tyre të internetit.

Këtu janë disa këshilla të shpejta për t’ju ndihmuar të zgjidhni një emër domain për faqen tuaj të ardhshme.

  • Prdorni një emër domain .com pasi është më popullori, i lehtë për t’u kujtuar dhe promovuar lehtë.
  • Sigurohuni që është më i shkurtër dhe i lehtë për t’u mbajtur mend
  • Bëni më lehtë shqiptimin etij
  • Mos përdorni numra ose grumbullime
  • Përdorni gjeneratorë të emrave të domain për të dalë me ide të zgjuara për emrin e domain

Si të blini një emër domaini?

Ju mund të blini emrat e domain nga një prej shumë regjistruesve të emrave të domain

Një emër domaini zakonisht kushton 10 deri 15 euro në vit. 

Sidoqoftë, blerja e domain automatikisht nuk ju jep shërbim pritës (hosting), Për këtë, do t’ju duhet edhe një llogari pritjeje në internet.

Shumë kompani pritëse WordPress ofrojnë shërbime të regjistrimit të domain gjithashtu. 

Kjo ju lejon të menaxhoni të dy shërbimet nën një llogari, dhe gjithashtu nuk keni nevojë të shqetësoheni për ndryshimin e cilësimeve të serverit të emrit për domenin tuaj.

Ne ju rekomandojmë të përdorni Bluehost . Ata u ofrojnë përdoruesve një emër domain falas dhe 60% zbritje për pritjen. 

Në thelb ju mund të filloni për 3,58 $ / muaj.

Pyetjet e bëra më shpesh rreth emrave të domain

Më poshtë janë përgjigjet për disa nga pyetjet më të shpeshta në lidhje me emrat e domain.

A mund ta anuloj regjistrimin tim të një emri domain?

Disa regjistrues domenesh ju lejojnë të anuloni regjistrimin e domain tuaj në çdo kohë. 

Nëse anuloni regjistrimin tuaj, do të bëhet në dispozicion për të tjerët të regjistrohen.

Regjistruesit e tjerë të emrave të domain ju lejojnë që thjesht të skadojë regjistrimin e domain-it tuaj.

Në shumicën e rasteve, nuk do të merrni asnjë rimbursim për regjistrimin e domain

Sidoqoftë, disa regjistrues domenesh kanë politika të rimbursimit të cilat mund të dëshironi të diskutoni me ta përpara se të anuloni regjistrimin tuaj.

Nëse nuk e keni aktivizuar funksionin e rinovimit automatik, atëherë emri i domain do skadon pas periudhës së regjistrimit për të cilën keni paguar.

A mund ta lëviz faqen time në një emër tjetër domain?

Po ju mund ta drejtoni emrin e domain në serverin tuaj të pritjes. 

Ju gjithashtu mund të mbani të dy emrat e domain që tregojnë për të njëjtën faqe interneti.

Sidoqoftë, motorët e kërkimit e konsiderojnë atë përmbajtje të kopjuar dhe kjo do të ndikojë në renditjen e kërkimit.

A mund të shes një emër domain?

Po, ju mund të shesni emrin e domain. Emrat e domain-ve janë si pasuri për ueb. Ekziston një kërkesë e madhe për emra të mirë.

Emrat e domenit të tregtimit është një industri shumë milionëshe. Meqenëse emrat e domain janë kaq të lirë, sipërmarrësit e zgjuar janë gjithmonë në kërkim të ideve të shkëlqyera për emrin e domain për të marrë ne duart e tyre.

SITE123 - Website Builder

Nëse doni të shisni emrin e domain, atëherë ka shumë faqe interneti në treg si Sedo, GoDaddy , dhe të tjerë, ku mund të rendisni domainin tuaj për shitje.

Regjistruesit e njohur si Domain.com gjithashtu ju lejojnë të blini domene premium drejtpërdrejt nga tipari i kërkimit të tyre të domain.

Çfar është privacy domain? A kam nevojë për të?

ICANN kërkon që njerëzit që regjistrojnë emrat e domain-it të japin një email, adresë fizike, numër telefoni dhe informacione të tjera personale që të vihen në dispozicion publikisht.

Domain Privacy është një shërbim i veçantë shtesë që shitet nga regjistruesit e domain

Kjo ju lejon të tregoni informacionin e përfaqësuesit në vend të informacionit tuaj personal.

Ju nuk keni nevojë të blini intimitetin e domain nëse nuk dëshironi. 

Sidoqoftë, nëse shqetësoheni për privatësinë, atëherë mund ta blini këtë shërbim me një kosto të vogël.

A mund të blej më shumë se një emër domai

Po, mund të blini emra domenesh sa dëshironi.

Shpresojmë që ky artikull të ju ket ndihmuar të mësoni se çfarë është një emër domain dhe si funksionon.

Krijimi i nje faqe webi, dhe hostimi i tij falas

Si të krijojm një web faqe me wordpress, tutorial i plot hap pas hapi.

Si të hapim një dyqan online me Shopify