Si të krijojm një web faqe me wordpress, tutorial i plot hap pas hapi.

Si të krijojm një web faqe me wordpress, tutorial i plot hap pas hapi.

Udhzues i plot për të mësuar si të krijojm një web faqe WordPress hap pas hapi që është e gatshme për të bërë përshtypje të vizitorve 

Dhe si mund ta bëni këtë,pa përvojë paraprake në WordPress.

Udhëzimi i mëposhtëm do t’ju përshkojë të gjitha hapat e nevojshëm në krijimin e web faqes tuaj të parëWordPress.hap pas hapi.

 • Hapi 1: Zgjidhni një Domain
 • Hapi 2: Blerja e Web Hosting dhe Domain
 • Hapi 3: Instaloni WordPress
 • Hapi 4: Gjeni një Temë të WordPress
 • Hapi 5: Instaloni (Theme)Temën tuaj të WordPress-it
 • Hapi 6: Konfiguroni Temën tuaj të WordPress-it
 • Hapi 7: Publikoni faqet tuaja të para
 • Hapi 8: Krijoni një meny
 • Hapi 9: Konfiguroni Cilësimet e WordPress-it tuaj
 • Hapi 10: Instaloni (Plugins)shtojcat thelbësore të WordPress

Çfar është wordpress dhe pse të krijojm me WordPress?

WordPress është mënyra më e njohur, dhe më e thjesht në internetit për të krijuar web faqen ose blogun tuaj.

Në fakt, WordPress fuqizon mbi 35.2% të të gjitha faqeve të internetit, po – më shumë se një në katër faqet e internetit që vizitoni ka të ngjarë të mundësohet nga WordPress.

Ose në një nivel pak më teknik, WordPress është një sistem i menaxhimit të përmbajtjes me burim të hapur të licencuar nën GPLv2, që do të thotë se çdokush mund të përdorë ose modifikojë softuerin WordPress falas.

Një sistem i menaxhimit të përmbajtjes është në thelb një mjet që e bën të lehtë menaxhimin e aspekteve të rëndësishme të faqes suaj të internetit – si përmbajtja – pa pasur nevojë të dini asgjë rreth programimit.
Rezultati përfundimtar është se WordPress e bën ndërtimin e një faqe në internet të arritshme për këdo – madje edhe për njerëz që nuk janë zhvillues

Hapi 1: Zgjidhni një Domain

Ky është një domain, domain ësht emri i juaj, apo web faqes ose biznesit tuaj ne internet.

Do të shërbejë si URL brenda shiritit të adresave të vizitorëve tuaj kur ata vizitojnë faqen tuaj të WordPress. Sigurohuni që është:

 • Relativisht i shkurtër
 • Lehtë për t’u kujtuar dhe shtypur
 • Përputhet me emrin tuaj të biznesit apo shrbimit qe ofroni.

Në qoftë se nuk keni blerë tashmë një domain për faqen tuaj të internetit, është më mirë ta bëni atë kur blini planin tuaj të hostimit në interne (pasi disa plane do të përfshijnë një domen falas).

Për aq kohë sa askush nuk ka pretenduar emrin më parë, do të keni gjithashtu zgjedhjen tuaj të domenit të nivelit të lartë. 

TLD

Një TLD është prapashtesa që i bashkëngjitni URL-së si .com, .edu, .biz, etj.

Lexoni;

Çfar ësht një ¨domain name¨dhe pse ju duet

Hapi 2: Blerja e Web Hosting dhe Domain

Web hosting ësht ruajtje e të dhënave apo përmbajtjes tuaj ne faqen e internetit ne servert e një kompanie web hosting të cilt zotërojnë dhe menaxhojnë serverë gjigantë të internetit të vendosura në të gjithë vendin apo ne shum vende ne botë.

Ju paguani këto kompani me një qira mujore ose vjetore për hapësirë ​​ ruajtje dhe gjerësi bandë në server. 

Pastaj, mund të përqendroheni në ndërtimin e faqes tuaj në WordPress.

Për të zgjedhur një plan hosting , duhet të vendosni se çfarë doni të bëni në të vërtetë me web faqen tuaj të internetit.

Për shembull;

 • Krijimin e një web faqe të vogël pr ndonje produkt apo shrbim që ofroni mund ta fillonii falas me Wordpress .com.
 • Nëse drejton një blog ¨Shared hosting¨apo hostim i përbashkët është i mjafteshm për të filluar.
 • Fillimi i një sipërmarrje të re apo biznesi dhe dëshironi të mbledhni të dhëna të klientve ose pagesa? atëher cloud hosting  është një zgjedhje e duhur.
 • Nëse parashikoni trafik të rëndë për të filluar biznesin tuaj ose doni të themeloni kompani të tregtisë elektronike, atëherë shkoni me VPS.

Kur bëhet fjalë për web hosting, WordPress jep disa rekomandime për kompanitë që funksionojnë mirë me WordPress, por edhe ofrojnë plane të përballueshme për hosting

Sugjerimi numër një nga WordPress kur bëhet fjal për web hosting ësht Bluehost

Jo vetëm që funksionojnë mirë me faqet e internetit të WordPress, por edhe ofrojnë plane të përballueshme për hosting pr fillestar duke filluar prej 3.95 euro ne muaj

Ne dot ju sugjeronim të fillonit me njërën nga këto pako nëse kjo është web faqja juaj e parë e internetit.

Regjistrimi në web hosting është i lehtë – është si blerja e ndonjë programi kompjuterik ose shërbimi tjetër. 

Vetëm sigurohuni që të blini edhe emrin domain në të njëjtën kohë. 

Po ashto duet te merni edhe SSL sertifikat sigurije për web faqen e juaj sidomos nëse keni një faqe e-comerc ku shitni produkte ne web faqen tuaj.

Vendosni informacionin tuaj për llogarinë dhe pagesën, verifikoni detajet e planit tuaj të hostimit në internet dhe blerjen e domain, dhe krijoni llogarinë tuaj të re.

Hapi 3: Instaloni WordPress

Ka disa mënyrash me të cilat mund të instaloni WordPress

Sidoqoftë, shumica e hosting kompanive do t’ju ofrojnë një proces instalimi me një klik të lehtë për t’u përdorur që thjeshton gjithë procesin.

Duke përdorur BlueHost si një shembull, ja çfarë duhet të bëni:

Së pari, futuni në llogarinë tuaj të re në Bluehost :

Pastaj do të arrini në pultin tuaj të hostimit në internet:

Dhe do të kërkoni butonin që thotë “Install WordPress“:

Mund të ju ofroet shërbim të avansuar të instalimit, por nuk ka nevojë për këtë. Thjesht ndiqni udhëzimet për instalimin e WordPress.

Pasi të keni përfunduar instalimin dhe të krijoni kredencialet tuaja të hyrjes në WordPress, është koha të futeni brenda. 

Ja se si do të duket ekrani juaj i hyrjes së administratorit:

Hyrja juaj e administratorit do të vendoset në; www.domini i juaj.com/wp-login.php .

Hapi 4: Gjeni një Temë të WordPress

Gjëja e parë që duhet të bëni këtu është të gjeni një temë për faqen tuaj.

Një temë WordPress është një model i paracaktuar dhe para-koduar i ndërfaqes për WordPress

Në thelb, ju kursen telashet (dhe paratë) nga nevoja për të hartuar faqen tuaj të internetit nga e para ose për të paguar dikë tjetër për ta bërë atë për ju.

Kur hyni në WordPress për herë të parë, WordPress automatikisht do të caktojë temën e tyre të fundit në faqen tuaj.

Nuk ka asgjë të keqe në përdorimin e kësaj teme, veçanërisht pasi është ndërtuar nga zhvilluesit e WordPress.

Sidoqoftë, është një temë shumë themelore dhe nuk do të jetë e dobishme nëse dëshironi të bëni asgjë më shumë se blog ose krijoni një sit të thjeshtë për një biznes lokal.

Nëse doni të përdorni një temë WordPress që funksionon më mirë për web faqen tuaj, mos kini frikë të shikoni përreth dhe të gjeni temën më t mir për web faqen tuaj.

Mbani në mend se çdo temë kërkon disa konfigurime. 

Gjithashtu, jo çdo temë funksionon në të njëjtën mënyrë. 

Disa përdorin një redaktues bazë të tekstit (i cili duket i ngjashëm me faqen bosh në Microsoft Word) ndërsa të tjerët përdorin një ndërtues faqe ose redaktor vizual. 

Pra, kalimi nga një temë në tjetrën do t’ju detyrojë të bëni një ripërpunim të vogël. 

Hapi 5: Instaloni Temën tuaj të WordPress-it

Kur e gjeni atë temë perfekte, është koha ta instaloni në WordPress.

Temat Falas WordPress
Nëse jeni duke përdorur një temë falas nga depoja e WordPress , ja çfarë duhet të bëni:

Brenda WordPress, shkoni te skedari Paraqitja dhe klikoni në “Temat”.

Në krye të faqes, klikoni në “Add new”. kjo do t’ju çojë në depo WordPress nga brenda WordPress

Përdorni këtë mundësi që të mos keni nevojë të bëni ndonjë instalim manual.

Pasi të jeni në depo, bëni një kërkim për temën e WordPress që dëshironi të përdorni. Kalo mbi të dhe kliko në butonin “Instalim”.

Kur të bëhet instalimi, atëherë duhet ta aktivizoni në mënyrë që ta publikoni atë në faqen tuaj të WordPress. 

Klikoni tek “Aktivizoni” (në të njëjtin vend ku ishte butoni “Instalimi”) dhe prisni që ajo t’ju kthejë në pultin kryesor të WordPress.

Temat Premium WordPress
Nëse keni vendosur të blini një temë premium WordPress, procesi do të ndryshojë pasi zhvilluesit e temave të palëve të treta dhe vendet e tregut nuk sinkronizohen direkt me WordPress. 

Kjo është ajo që ju duhet të bëni:

Shkoni në faqen tuaj të temës WordPress dhe blini skedarin. 

Pasi ta keni bërë këtë, do të çoheni në një ekran ku mund të shkarkoni skedarin e temave. 

Do të duket diçka si kjo:

Nëse ekziston mundësija për të, shkarkoni “Vetëm skedarët e instalueshëm të WordPress”. 

Kjo do t’ju japë një dosje të zipp që pastaj mund të ngarkoni direkt në WordPress.

Për ta bërë këtë, kthehuni përsëri në WordPress, gjeni skedën Paraqitja dhe shkoni te “Temat”. Klikoni në “Add new” në krye. Vetëm, këtë herë, ju do të zgjidhni opsionin “Ngarkoni Temë”.

Zgjidhni skedarin zip nga kompjuteri juaj dhe klikoni ¨Instail now¨. Me temën tuaj të re të ngarkuar në WordPress, tani mund ta aktivizoni dhe publikoni në web faqen tuaj.

Hapi 6: Konfiguroni Temën tuaj të WordPress-it

Pas aktivizimit, do të dëshironi të kaloni ca kohë në konfigurimin e temës suaj. Ju mund ta bëni këtë nën grafn ¨Appearance¨ dhe më pas klikoni “Costumize”.

Në fund, varet nga ju të vendosni se sa ose pak nga tema juaj dëshironi të rregulloni. 

Sidoqoftë, të paktën duhet të kaloni pak kohë tani për të kaluar secilën prej moduleve dhe të njiheni me atë që keni fuqinë për të ndryshuar.

Identiteti i web faqes është i rëndësishëm për ta mbushur, prandaj sigurohuni që ta shikoni atë së pari.

Ngjyrat ¨colors¨lejojnë të azhurnojnë faqen tuaj në paletën e ngjyrave të markës suaj (nëse keni një).

Widgets ju lejon të shtoni përmbajtje në ant e web faqes tuaj.

Dhe ¨Menus¨ i referohet navigimit të faqes tuaj – diçka që do të mbulojm në Hapin 8, kështu që nuk ka asgjë për të bërë këtu ende.

Hapi 7: Publikoni faqet tuaja të para

Ekzistojnë dy lloje të “faqeve” që mund të krijoni për faqen tuaj të internetit:

1. ¨Pages¨(Faqe)

Këto janë faqe standarsenë internet që ekzistojnë brenda navigimit kryesor të një web faqe

Faqja ¨Rreth nesh¨, faqja e ¨Kontakti¨ dhe faqet e shërbimeve individuale të gjitha bëhen duke përdorur funksionin Page në WordPress.

2. ¨Posts¨ Posto

Këto janë faqe të postimeve në blog që do të ekzistojnë vetëm brenda blogut në faqen tuaj të internetit, përveç nëse caktoni faqen kryesore për të shërbyer si burim blog (pr të ciln do flasim për në Hapin 9).

Tani, gjëja më e mirë për WordPress është se ndërfaqja është e qëndrueshme pavarësisht nëse jeni duke krijuar një faqe apo një postim.

Ekzistojnë cilësime të ndryshme për të cilat duhet të aplikoni për secilën, por fusha kryesore në të cilën punoni mbetet e njëjtë, gjë që e bën atë një hapësirë ​​pune që është e thjeshtë për t’u mësuar.

Sigurisht, nëse punoni në një temë që përdor një krijues faqesh ose një mjet ndërtues vizual për të krijuar përmbajtje, kjo do të duket pak më ndryshe.

Një mjet ndërtues faqesh ju lejon të krijoni “blloqe” të përmbajtjes për faqen tuaj brenda WordPress

Sapo të vendosen blloqet, atëherë mund t’i mbushni ato me përmbajtje përkatëse.

Një mjet vizual ndërtues funksionon në mënyrë të ngjashme në atë që ju lejon të krijoni blloqe të përmbajtjes për web faqen tuaj – megjithatë, ai e bën atë në pjesën e përparme të faqes aktuale, në mënyrë që të shihni ndryshimet tuaja në kohë reale. 

Ka shumë ndërtues të faqeve tërheqëse, por këtu jan disa nga më të dalluarat; 

Pavarësisht se cilin mjet për krijimin e përmbajtjes përdor temën tuaj të WordPress, është koha për të krijuar përmbajtje për faqen tuaj.

Nëse keni një blog, thjesht filloni të shkruani Postimet e para. 

Pasi të keni goditur butonin ¨Pubploish¨, postimet tuaja do të shkojnë drejtpërdrejt në faqen e caktuar të Blogut.

Hapi 8: Krijoni një meny

Ndërsa godet butonin “Publish” në një Post dhe ajo shkon direkt në blogun tënd, një faqe duhet të shtohet në navigacionin e faqes tënde (ose menunë) nëse dëshiron që ajo të shfaqet.

Pra, gjëja e parë që duhet të bëni është të krijoni ato faqe për postimet tuaj (të cilat i keni bërë në Hapin 7).

Tani, do të të shkoni në butonin Appearance dhe zgjidhni “Menus”. Kjo është ajo ku ju do të ndërtoni dhe menaxhoni navigacionin e faqes tuaj.

Së pari, le të shohim rënien e zgjedhjes së menusë.

Në qoftë se nuk keni nevojë për opsione të shumëfishta menyje në faqen tuaj, me shumë gjasë nuk do të keni asnjë zgjedhje këtu. 

Sidoqoftë, nëse tema juaj automatikisht krijon menunë sekondare, sigurohuni që të zgjidhni atë që dëshironi të krijoni / redaktoni këtu.

Tjetra, le të shohim opsionet e shiritit anësor.

Kur i zgjeroni këto skedarë, do të paraqiteni me faqe, postime dhe lloje të tjera të përmbajtjes që ekzistojnë tashmë në faqen tuaj (kjo është arsyeja pse duhet të filloni të paktën në Hapin 7 para se të bëni këtë hap). 

Në pjesën më të madhe, ju do të punoni brenda skedës ¨Pages¨ për të krijuar menyn tuaj. 

Sidoqoftë, nëse keni lidhje me porosi ose lloje të tjera të përmbajtjes që dëshironi të shtoni në navigim, dijeni që ky mjet ju lejon ta bëni atë të.

Tani, është koha për të krijuar menunë tuaj.

Në mënyrë që faqet të shfaqen nën pjesën e Strukturës së menusë, klikoni në kutinë e kontrollit ngjitur me faqen (ose faqet) që dëshironi të shtoni në shiritin anësor. 

Pastaj klikoni në butonin “Shto te menuja”. Do t’i shihni ato faqe pastaj të shfaqen nën Strukturat e menysë.

Brenda kësaj ndërfaqe, tani mund të tërhiqni faqet tuaja dhe të hartoni menunë tuaj që të shfaqet sidoqoftë ju dëshironi. 

Përveç vendosjes së faqeve në një rend, ju gjithashtu mund të krijoni një hierarki. 

Ju gjithashtu mund të ndryshoni etiketat e faqeve që shfaqen në navigacion. 

Për shembull, le të themi që e keni thirrur faqen “Portfolio” në WordPress, në mënyrë që punonjësit tuaj të dinë se ku të vendosin shembuj të punës suaj. 

Sidoqoftë, në anën e klientit të faqes në internet, ju mendoni se do të ishte më e qartë nëse e quani faqen “Disa nga punët tona”. Mund ta riemërtoni këtu.

Një gjë tjetër për të theksuar këtu është kutia e Cilësimeve të Menyës në fund.

Nëse e dini që do të shtoni faqe të reja rregullisht në web faqen tuaj të internetit dhe nuk doni të përsërisni këtë proces çdo herë, mund të klikoni në opsionin “Shto automatikisht faqe të reja të nivelit të lartë në këtë meny” për të thjeshtuar procesin.

Kur të keni mbaruar vendosjen e menysë tuaj, ruani ndryshimet tuaja.duke shtypur ´save meny´

Hapi 9: Konfiguroni Cilësimet e WordPress-it tuaj

Zakonisht këshillohet përdoruesit e rinj të WordPress që të lënë konfigurimin e cilësimeve deri në këtë fazë të procesit. 

Shumë nga cilësimet e ofruara nga WordPress kontrollojnë gjërat që lidhen me faqet dhe postimet tuaja, dhe kjo nuk është domosdoshmërisht diçka që do të kuptonit deri sa t’i krijoni ato në të vërtetë për web faqen tuaj.

Pra, tani që e keni bërë atë, është koha që të kaloni përmes cilësimeve tuaja një nga një dhe të siguroheni që faqja juaj e WordPress-it është e konfiguruar që të funksionojë saktësisht ashtu siç dëshironi.

Cilsime përgjithshëm

 • Site title(Titulli i faqes): Kjo është ajo që do të shfaqet në skedarin e shfletuesit të dikujt kur të arrijnë në faqen tuaj.
 • Tagline: (Porosija fuaj) Kjo mund të ndryshohet kur krijoni përmbajtje për faqen tuaj fillestare, kështu që kjo nuk është një fushë e kërkuar.
 • WordPress adress (Adresa e WordPress): Kjo është URL e faqes tuaj kryesore.
 • Wap adress (Adresa e web faqes): Për shumicën prej jush, kjo do të përputhet me Adresën WordPress. Sidoqoftë, nëse po vendosni diçka si ¨mulisite¨ që kërkon që secila web faqe të ketë nënfushën e vet, do ta specifikoni këtu.
 • Email adress(Adresa e Email): Kjo është për administratorin kryesor të faqes tuaj, kështu që ata mund të marrin të gjitha njoftimet e lidhura me të.
 • Membership(Anëtarësimi): Nëse doni që njerëzit të regjistroheni në web faqen tuaj tuaj për azhurnime.
 • New user default roll(Roli i parazgjedhur i përdoruesit): Mbajeni këtë tek pajtimtar ose klient, në mënyrë që ata të mos mund të kenë qasje në sfondin e faqes tuaj.

Hapi 10: Instaloni ¨Plugins¨ose shtojcat thelbësore të WordPress

Instalimi i shtojcave të WordPress është hapi i fundit në procesin e konfigurimit të WordPress.

Për sa i përket asaj çfar është një ¨plugin¨, është një pjesë e softuerit që lidhet në WordPress. 

çfar funksijoni ka ¨plugin¨? Epo, shtojcat mund të bëjnë shumë gjëra të ndryshme. Ata mund t’ju ndihmojnë të:

 • Integroni një burim të mediave sociale në faqen tuaj.
 • Madhësoni dhe kompresoni imazhet.
 • Bllokon viruset dhe hakerat.
 • Krijoni një forum.
 • Shtoni një portë pagese.
 • Përkthejeni faqen tuaj.
 • Dhe shumë, shumë më tepër.

Pra, si mund të zgjidhni se cilat ju nevojiten?

Ndërsa është joshëse të shikosh nëpër depo WordPress që aktualisht strehon mbi 50,000 shtesa falas dhe të instalosh të gjitha ato që duken me të vërtetë ose të vlefshme, ki kujdes. 

Shtojcat e WordPress janë si çdo lloj skedari ose softveri që shtresoni në majë të faqes tuaj. 

Me më shumë peshë, vjen koha më e ngadaltë e ngarkimit – dhe kjo nuk është diçka që dëshironi për përvojën tuaj të përdoruesit.

Kjo është arsyeja pse ju duhet të zgjidhni plugin tuaj me mençuri

Sa i përket marrjes së këtyre shtojcave në faqen tuaj, kjo është pjesa e lehtë. 

Procesi është pothuajse identik me instalimin e temave të WordPress.

Brenda WordPress, shkoni në butonin Plugins në të majtë dhe zgjidhni Shto të re. Kjo do t’ju çojë në depo WordPress pa ju detyruar të largoheni nga faqja juaj.

Pasi brenda, mund të bëni një kërkim në të djathtë për shtojcën që dëshironi të instaloni. 

Ju do të duhet ta bëni këtë proces një nga një për secilën prej shtojcave tuaja.

Pranë emrit të shtojcës, do të shihni një buton “Instaloni Tani”. Klikoni atë.

Pasi të përfundojë instalimi, do të shihni një faqe si kjo. Klikoni në aktivizoni shtojcën .

Disa shtojcave do të kërkojnë disa konfigurime para se t’i përdorni ato dhe automatikisht ju ridrejtojnë në faqen e cilësimeve të tyre për ta bërë këtë. 

Pavarësisht nga lloji i pluginit që sapo keni instaluar, do të mund ta gjeni këtu nën “Plugins Installed”:

Plugins në blu aktualisht janë aktivizuar. Plugins në të bardha nuk janë aktive. 

Për të aktivizuar një shtojcë, klikoni në butonin “Aktivizo” poshtë tij. Për të “çaktivizuar” ose “Fshirë”, bëni të njëjtën gjë. 

Dhe, për shtojcat që kanë cilësimet që mund të konfiguroni, mund të klikoni atë buton nëse është në dispozicion.

Për në fund…

WordPress është kampion i padiskutueshm i sistemeve të menaxhimit të prmbajtjeve, kjo është arsyeja pse nuk ka pasur kurrë një kohë më të mirë për të mësuar se si të krijoni web faqe

Në vetëm 10 hapa (dhe disa hulumtime dhe planifikime të kujdesshëm), ju mund të krijoni web faqen tuaj të parë me wordpress  Paç fat!

Lexoni;

Krijimi i nje faqe webi, dhe hostimi i tij falas