Çfarë është ´Seo´? dhe si funksijonon për bizneset e vogla

Çfarë është ´Seo´? dhe si funksijonon për bizneset e vogla

SEO është një akronim që ka të bëjë me optimizimin e motorëve të kërkimit, i cili është procesi i optimizmit të faqes suaj të internetit për të marrë një trafik organik, ose të pa paguar, nga faqja e rezultateve të motoreve të kërkimit.

Dëshironi të dini se çfarë është SEO dhe si funksionon? 

Një nga pyetjet më të shpeshta që marrim nga klientët tanë është – çfarë është SEO dhe si funksionon? 

Për bizneset që sapo kanë filluar të ndërtojnë faqen e tyre të internetit ose kalojnë përmes një ridizajnimi të faqes në internet, optimizimi i motorëve të kërkimit ose SEO mund të tingllon pak frikësuese.

Por nuk ka pse të jetë kështu.

Edhe nëse nuk keni një bashkëpunëtor me përvojë të brendshëm të SEO, ende mund të filloni të bëni disa ndryshime pozitive që do t’ju ndihmojnë të përmirësoni optimizimin e motoreve të kërkimit

Me pak njohuri SEO , ju mund të jeni në rrugë të mir për të përmirësuar renditjen e motorit të kërkimit të brendit tuaj në pak kohë.

Më poshtë, do të japim një përgjigje për pyetjen milion dollar –  çfarë është SEO dhe si funksionon ? 

SEMrush

Gjithashtu do të mbulojmë disa nga bazat e SEO në mënyrë që të mund të kuptoni më mirë se si ndikon biznesi juaj dhe çfarë ju duhet të bëni për të qenë në gjendje të mirë.

Nëse jeni këtu, me siguri po pyesni se  çfarë është SEO dhe si funksionon . Le të gërmojmë më thellë.

Çfarë është SEO dhe Si funksionon?

SEO është një akronim që ka të bëjë me optimizimin e motorëve tëkërkimit, i cili është procesi i optimizmit të faqes suaj të internetit për të marrë një trafik organik, ose të pa paguar, nga faqja e rezultateve të motorit të kërkimit.

Me fjalë të tjera, SEO përfshin bërjen e ndryshimeve të caktuara në hartimin dhe përmbajtjen e faqes suaj të internetit që e bëjnë faqen tuaj më tërheqëse për një motor kërkimi. 

Ju e bëni këtë me shpresën se motori i kërkimit do të shfaq faqen tuaj në internet si rezultat kryesor në faqen e rezultateve të motorit të kërkimit.

Megjithëse optimizimi i motorëve të kërkimit mund të bëhet mjaft kompleks kur bëhet fjalë për të gjithë faktorët e ndryshëm që ndikojnë në renditjen tuaj, procesi themelor nuk është aq i vështirë për tu kuptuar.

Motorët e kërkimit duan të ofrojnë shërbimin më të mirë për përdoruesit e tyre. 

Kjo nënkupton dhënien e rezultateve në faqet e motorit të kërkimit që nuk janë vetëm me cilësi të lartë, por edhe të rëndësishme për atë që kërkon kërkuesi.

Për ta bërë këtë, motorët e kërkimit do të skanojnë uebfaqe të ndryshme për të kuptuar më mirë se për çfarë bëhet fjalë. 

Kjo i ndihmon ata të japin rezultate më të rëndësishme për ata që po kërkojnë tema të caktuara ose fjalë kyçe.

Në mënyrë të ngjashme, motorët e kërkimit do të skanojnë faqen për të përcaktuar se sa e lehtë është të lundroni dhe lexoni, duke shpërblyer faqet miqësore për përdoruesit me renditje më të larta në faqen e rezultateve të motorit të kërkimit.

SEO është procesi që organizatat kalojnë për të ndihmuar në sigurimin që faqja e tyre renditet lartë në motorët e kërkimit për fjalë kyçe dhe fraza. 

Për shembull, le të themi se ju keni një artikull se si të ndërtoni një shtëpi për zogjtë.

Në mënyrë që të ofroni përmbajtjen tuaj para njerëzve të duhur, ju dëshironi të përpiqeni të zgjedhni këtë në mënyrë që postmi të shfaqet si një rezultat kryesor për këdo që kërkon për shprehjen “ndërtoni një shtëpi zogjsh”.

Përfitimet nga SEO

Ka shumë  prfitime ngs SEO për biznesin tuaj. 

Duke përmirësuar SEO n tuaj, ju punoni për të zgjeruar shikueshmërinë tuaj në motorët e kërkimit. 

Kjo ju ndihmon të arrini dhe të angazhoni më shumë klientë të mundshëm

Duke krijuar një përmbajtje më të angazhuar dhe efektive të përqendruar në SEO, mund të rritni shanset tuaja për të sjellë një trafik organik më të synuar.

Faktorët që ndikojnë në SEO

Tani që e dini se  çfarë është SEO dhe si funksionon , le të hedhim një vështrim në disa nga faktorët që mund të ndikojnë në renditjen e optimizmit të motorit tuaj të kërkimit. 

Gjigandi i motorëve të kërkimit, Google kurrë nuk do të heqë algoritmin e saktë që ata përdorin për të renditur faqet.

Sidoqoftë, ne kemi një kuptim mjaft të mirë të disa prej faktorëve që ndikojnë në renditjen e faqeve të rezultateve të motorëve të kërkimit. 

Këta faktorë përfshijnë si faktorët brenda dhe ato jashtë faqes, për të cilat do të diskutojmë më poshtë.

Faktorët që ndikojnë në SEO brenda dhe jasht faqes

 1. Marketingu i përmbajtjes

Para se të zhytemi në disa nga faktorët e SEO brenda dhe jashtë faqes, le të flasim për përmbajtjen. 

Përmbajtja është efektive si në tërheqjen e motorëve të kërkimit ashtu edhe për të ndihmuar organizatën tuaj të krijojë lidhje me vizitorët e faqes.

Sa më shumë cilësi, të përmbajtjes që keni në faqen tuaj, aq më shumë ka të ngjarë motorët e kërkimit për të renditur faqet tuaja më lart në faqen e rezultateve të motorit të kërkimit.

Në mënyrë të ngjashme, përmbajtja më tërheqëse dhe efektive që keni në faqen tuaj, aq më shumë të ngjarë ka që vizitorët tuaj do të kalojn një kohë cilësore në faqen tuaj të internetit dhe mbase edhe të bëjn një blerje.

Sekreti për krijimin e prmbajtjes që është i optimizuar si për motorët e kërkimit ashtu edhe për vizitorët tuaj të faqes është krijimi i një larmi të llojeve të ndryshme të pjesëve të përmbajtjes që janë të shkruara mirë dhe për tema që janë më të rëndësishme për audiencën tuaj.

Këtu janë vetëm disa lloje të përmbajtjes në të cilat mund të përqendroheni për të ndihmuar në përmirësimin e ofertës suaj të përmbajtjes dhe, kështu, renditjen e motorit tuaj të kërkimit:

 • Postime në blog dhe artikuj
 • Përmbajtja e mediave sociale
 • E-libra
 • Video dhe audio regjistrime
 • Infografikë

Një tjetër gjë e rëndësishme për t’u marrë parasysh kur krijoni përmbajtje për faqen tuaj janë fjalë kyçe dhe fraza SEO

Këto janë fjalë dhe fraza të rëndësishme që një përdorues i motorit të kërkimit mund të shkruajë kur kërkon përgjigje të pyetjeve të tyre ose produkteve dhe shërbimeve përkatëse.

Kur krijoni përmbajtje rreth këtyre fjalëve kyçe dhe frazave, ju përmirësoni shanset tuaja për t’u renditur më lart për këto fjalë kyçe në faqen e rezultateve të motorit të kërkimit.

Megjithatë, një faktor tjetër që mund të ndikojë në përmbajtjen tuaj, dhe kështu në renditjen tuaj të kërkimit, është sa e freskët është përmbajtja juaj

Freskia në thelb i referohet asaj se sa shpesh organizata juaj poston përmbajtje të reja në faqen tuaj.

Sidoqoftë, krijimi i përmbajtjes krejt të re nuk është mënyra e vetme për ta mbajtur përmbajtjen tuaj të freskët. 

Ju gjithashtu mund të freskoni përmbajtjen tuaj duke azhurnuar postimet, duke i rishkruar ato për t’i bërë ato më efektive, ose duke shtuar informacione dhe statistika të reja me kalimin e kohës.

Megjithëse krijimi i përmbajtjes kërkon kohë dhe burime, më shumë sesa do të paguhet në fund. 

Motorët e kërkimit e duan përmbajtjen e madhe dhe konsumatorët kanë nevojë për përmbajtje cilësore për të kuptuar më mirë vlerën që mund të sigurojë organizata juaj.

Filloni duke krijuar disa postime në blog dhe punoni për të ndërtuar një ndikim në mediat sociale. 

Pasi të keni një grup tifozësh dhe ndjekësve besnikë, organizata juaj mund të punojë për të krijuar lloje të ndryshme të mediave për të tërhequr dhe angazhuar drejtime të reja.

2. SEO në faqe

Faktorët e faqes SEO janë ato elemente që ndodhin në faqen tuaj të internetit. 

Këto janë gjërat mbi të cilat keni kontroll të plotë, që do të thotë se mund të punoni për të përmirësuar këta faktorë me kalimin e kohës duke ndjekur praktikat më të mira për SEO

Kjo shkon përtej marketingut tuaj të përmbajtjes në nivelet më të thella të HTML të faqes tuaj.

Këtu janë vetëm disa nga faktorët SEO në faqe që mund t’ju ndihmojnë të përmirsoni rënditjen në motorët e kërkimit:

 • Titulli (Tag) – Etiketa  e titullit në secilën faqe u tregon motorëve të kërkimit se çfarë lidhje ka faqja juaj. Kjo duhet të jetë 70 karaktere ose më pak, përfshirë të dy fjalët kyçe që përmbajtja juaj përqendrohet dhe emri i biznesit tuaj.
 • Përshkrimi ( meta– Përshkrimi në faqen tuaj të internetit u tregon motorëve të kërkimit pak më shumë rreth asaj që bëhet fjalë për secilën faqe. Kjo përdoret gjithashtu nga vizitorët tuaj për të kuptuar më mirë se për çfarë faqe ka dhe nëse është e rëndësishme. Kjo duhet të përfshijë fjalen tuaj dhe gjithashtu të sigurojë detaje të mjaftueshme për t’i treguar lexuesit se çfarë përmbajtje ka të bëjë.
 • Nën-titujt –  Jo vetëm që nën-titujt e bëjnë përmbajtjen tuaj më të lehtë për të lexuar vizitorët, por gjithashtu mund të ndihmojë në përmirësimin e SEO tuaj. Ju mund të përdorni etiketat H1, H2 dhe H3 për të ndihmuar motorët e kërkimit të kuptojnë më mirë se çfarë bëhet fjalë për përmbajtjen tuaj.
 • Lidhje të brendshme –  Ndërtimi i lidhjeve të brendshme ose lidhjet me përmbajtje të tjera në faqen tuaj, mund të ndihmojnë motorët e kërkimit të mësojnë më shumë rreth faqes tuaj. Për shembull, nëse po shkruani një postim për vlerën e një produkti ose shërbimi specifik, mund të lidheni me produktin ose faqen e shërbimit në postimin tuaj në blog.
 • Emri i Imazhit dhe Etiketat (ALT) –  Nëse përdorni imazhe në faqen tuaj të internetit ose brenda përmbajtjes tuaj në blog, do të dëshironi gjithashtu të përfshini fjalen ose frazën tuaj në emrin e figurës dhe etiketën alt. Kjo do të ndihmojë motorët e kërkimit të indeksojnë më mirë imazhet tuaja, të cilat mund të shfaqen kur përdoruesit kryejnë një kërkim imazhi për një fjalen ose frazë të caktuar.

Kur vendosni strategjikisht fjalët dhe frazat tuaja SEO në faqet tuaja, është e rëndësishme të shmangni optimizimin e tepërt. 

Google dhe motorët e tjerë të kërkimit do të penalizojnë faqen tuaj nëse përpiqen të përdorin shumë herë fjalë kyçe gjatë gjithë përmbajtjes.

Përveç kësaj, ju dëshironi të siguroheni që çdo pjesë e përmbajtjes përqendrohet në vetëm një ose dy fjalë kyçe. Kjo ndihmon për të siguruar që përmbajtja juaj të jetë specifike dhe e rëndësishme. 

Përpjekja për të trajtuar shumë fjalë kyçe menjëherë, mund të ndikojë negativisht në optimizimin e motorit tuaj të kërkimit pasi shpesh bën për përmbajtje jo të përqendruar dhe të hollë.

Përderisa përmbajtja e faqes luan një rol jetësor në renditjen e motorëve tuaj të kërkimit, është gjithashtu e rëndësishme të merrni parasysh disajnimin e faqes tuaj

Ju dëshironi të përdorni një dizajn të faqes në internet që ju bën të lehtë për motorët e kërkimit të skanojnë ose zvarritin faqet dhe përmbajtjen tuaj.

Ndërtimi i lidhjeve të brendshme ndërmjet faqeve tuaja, krijimi i një harte të faqes dhe paraqitja e faqes tuaj në motorët e kërkimit mund të ndihmojnë në përmirësimin e zvarritjes së faqes tuaj dhe t’i japin motorëve të kërkimit një kuptim më të mirë të përmbajtjes tuaj.

Një shqetësim tjetër kur bëhet fjalë për arkitekturën e faqes tuaj është nëse faqja juaj e internetit është miqësore ndaj celularve. 

Shumë konsumatorë po kërkojnë informacion dhe marka në pajisjet e tyre mobile.

Ju duhet të siguroheni që këta përdorues janë në gjendje të shikojnë, lexojnë dhe lundrojnë në faqen tuaj të internetit nga pajisja e tyre e lëvizshme. 

Jo vetëm që kjo ndikon në përvojën e përdoruesit, por gjithashtu mund të ndikojë në SEO tuaj.

3. SEO jashtë faqes

Përveç elementëve SEO në faqe që organizata juaj ka kontroll mbi të, ekzistojnë edhe faktorë SEO jashtë faqes që mund të ndikojnë në renditjen tuaj. 

Megjithëse nuk keni kontroll të drejtpërdrejtë mbi këta faktorë jashtë faqes, ekzistojnë mënyra se si të përmirësoni shanset tuaja që këto faktorë të funksionojnë në favorin tuaj. (Por më shumë për këtë më vonë!)

Këtu janë disa nga faktorët të ndryshëm të faqeve që nuk mund të ndikojnë në renditjen e motorit të kërkimit:

 • Besimi –  Besimi po bëhet një faktor gjithnjë e më i rëndësishëm në renditjen në Google të një faqe. Kjo është mënyra se si Google përcakton nëse keni një faqe të ligjshëm që vizitorët mund t’i besojnë. Një nga mënyrat më të mira për të përmirësuar besimin është ndërtimi i lidhjeve të cilësisë lart nga faqet që kanë autoritet.
 • Lidhje –  Një nga mënyrat më të njohura për të ndërtuar SEO off-page është përmes linqeve. Ju dëshironi të jeni të kujdesshëm këtu pasi faqet spamming me lidhjet tuaja është një mënyrë e shpejtë dhe e thjeshtë për ta ndaluar faqen tuaj nga motorët e kërkimit. Në vend të kësaj, merrni kohë për të krijuar marrëdhënie me influencues dhe tifozë që krijojnë përmbajtje cilësore dhe do të lidhen përsëri me faqen tuaj në përmbajtjen e tyre.
 • Sociale –  Një tjetër faktor i rëndësishëm SEO jashtë faqes janë sinjalet sociale, siç janë pëlqimet dhe aksionet. Kur bëhet fjalë për rritjen e SEO, ju dëshironi të shikoni për aksione me cilësi nga ndikuesit. Sa më shumë përmbajtje cilësore të publikoni, aq më shumë të ngjarë do të keni që të ndajnë përmbajtjen tuaj me të tjerët.

Megjithëse nuk keni kontroll të drejtpërdrejtë mbi ato që ndodhin jashtë organizatës suaj, ju mund të rrisni shanset tuaja për të përmirësuar SEO off-page thjesht duke krijuar përmbajtje cilësore që të tjerët do t’a konsiderojnë të vlefshëm.

Sa më e rëndësishme dhe më interesante të jetë përmbajtja juaj, aq më shumë të ngjarë do të jenë të tjerët që të lidhen me përmbajtjen tuaj dhe ta ndani atë në mediat sociale. Sa më shumë njerëz t’i besojnë përmbajtjes tuaj, aq më shumë do të jenë edhe motorët e kërkimit.

¨Black Hat¨ apo ¨White Hat SEO¨

Kur bëhet fjalë për SEO, ekzistojnë dy qasje të ndryshme që organizatat ndërmarrin për të optimizuar faqet e tyre për motorët e kërkimit – kapelë e zezë kundrejt kapelës së bardh.

Disa organizata janë të interesuar për SEO në mënyrë që ata të rendisin përmbajtjen e tyre shpejt dhe të fitojnë para në afat të shkurtër. 

SEO kapela e zez përfshin taktika që përqendrohen në optimizimin e përmbajtjes vetëm për motorët e kërkimit.

Kjo do të thotë që organizatat nuk i konsiderojnë vizitorët njerëzorë që do të lexojnë dhe lundrojnë përmbajtjen e faqes së tyre. 

Këto organizata do të përkulin ose thyejnë rregullat në mënyrë që të përmirësojnë renditjen e faqeve të tyre për të bërë një rezultat të shpejtë.

Në fund të fundit, kjo qasje ndaj SEO prodhon faqe që shpesh janë të vështira për njerëzit të lexojnë dhe të duken shumë si spam. 

Megjithëse faqet mund të renditen më shpejt sesa ato që janë optimizuar siç duhet, këto site shpesh penalizohen ose ndalohen nga motorët e kërkimit.

Në përgjithësi, kjo qasje e pasurimit të shpejtë të SEO prish mundësinë e organizatës për të ndërtuar një faqe që është e qëndrueshme dhe i aftë të sjellë rezultate të reja për vitet në vazhdim.

Nga ana tjetër, SEO e kapelave të bardha është një qasje efektive për  të optimizuar postimet dhe ndërtimin e një biznesi të qëndrueshëm në internet. 

Kjo qasje për optimizimin e motorëve të kërkimit përfshin përqëndrim te audienca njerëzore që do të klikojë dhe lexoj përmbajtjen e faqes.

Qëllimi i këtij lloji të SEO është të prodhojë përmbajtjen më të mirë të mundshme në një faqe që është i thjeshtë për t’u lexuar dhe lundruar.

Shtë e rëndësishme të theksohet se megjithëse taktikat e kapelës së zezë të SEO mund t’ju ndihmojnë të renditeni shpejt, është e pashmangshme që motorët e kërkimit përfundimisht të kuptojnë se çfarë po bëni dhe të penalizoni faqen tuaj.

Në varësi të ashpërsisë së veprës penale, faqja juaj mund të mos jetë në gjendje të kthehet nga dënimet. 

Mënyra e vetme për të ndërtuar një biznes të qëndrueshëm në internet që do të sjellë më shumë trafik organik me kalimin e kohës është të ndiqni praktikat më të mira të SEO dhe të krijoni një përmbajtje efektive që vizitorët tuaj do ta gjejnë të vlefshëm.

Pra çfarë është SEO dhe si funksionon fjalët përfundimtare

Pasi keni mësuar më shumë rreth  asaj çfarë është SEO dhe si funksionon , tani mund të punoni për të bërë ndryshime në faqen tuaj në mënyrë që të  prmirsoni dhe të rritni renditjen tuaj në faqen e rezultateve të motorit të kërkimit.

Mos harroni, ka shumë faktorë që ndikojnë në renditjen tuaj të SEO, por gjëja më e rëndësishme për t’u marrë parasysh është nëse përmbajtja juaj është e vlefshme dhe e rëndësishme për audiencën tuaj të synuar.

Mbani në mend se optimizimi i motorëve të kërkimit kërkon kohë për të punuar magjinë e tij. 

Ju nuk do të përjetoni përfitimet e SEO brenda natës

Në fakt, mund të duhen muaj për të shijuar rezultatet e punës suaj të vështirë.

Sidoqoftë, ndjekja e praktikave më të mira të SEO duke krijuar përmbajtje cilësore që është e përqendruar në ndihmën e vizitorëve tuaj njerëzorë, është mënyra më e mirë për të ndërtuar një biznes të qëndrueshëm në internet që do të vazhdojë të  sjell trafik organik për vitet e ardhshme.

Mjetet SEO

Këto mjete të vetë-shërbimit të bazuara në cloud kanë shumë karakteristika të tjera unike të optimizmit.

Disa prej tyre, si Mangools gjithashtu bëjnë monitorimin e pozicionit të kërkimit – që do të thotë të gjurmoni se si po bën faqja juaj kundër pyetjeve të kërkimit popullor.

Të tjerë, si Semrush kanë më shumë vizualizime interaktive të të dhënave, raporte të personalizueshme, dhe matje kthimi mbi investimet (ROI) të orientuara drejt marketingut në internet dhe qëllimeve të shitjes.

Platformat më të fuqishme mund të sportojnë analiza më të thella në reklamat me pagesë dhe SEO-per-klikim (PPC).

Lexoni; Çfarë është nje freelancer? udhzues i plot