Çfarë është nje freelancer? udhzues i plot

Çfarë është nje freelancer? udhzues i plot

Çfarë është nje freelancer?

Në thelb¨freelancing¨ është një punë e pavarur ku një person punon për vete e jo për një kompani. 

Punonjësit e pavarur marrin përsipër punë kontraktuale për kompani dhe organizata, por ata janë të vetëpunësuar.

Nëse jeni të interesuar të keni pak më shumë kontroll dhe liri në jetën tuaj profesionale, freelancer apo puna e pavarur është një opsion tërheqës.

Raporti vjetor fundit i Upwork mbi punën e pavarur në SHBA zbuloi se 56.7 milion amerikanë kanë pun të pavarur në vitin 2019 – një rritje prej 3.7 milion njerëz nga 2014.

Komuniteti i pavarur sigurisht që po rritet Statistika, një platformë e të dhënave të biznesit parashikon që deri në vitin 2028 ky numër të rritet në mbi 86 milion.

Me këto numër të madh, është e domosdoshme të përgatiteni për pun t pavarur

Përdorni këtë udhëzues për të kuptuar se çfarë është freelancing, si të gjeni kompanitë dhe vende të punës, dhe karakteristikat e nevojshme për të patur sukses si një profesionist i pavarur.

Përshkrim i plotë çfarë është “freelancing”

çfarë është Freelancing? një definicijon themelor

Në thelb, freelancing është një punë e pavarur është ajo ku një person punon për veten e tyre, e jo për një kompani. 

Punonjësit e pavarur marrin përsipër punë kontraktuale për kompani dhe organizata, por ata në fund të fundit janë të vetëpunësuar.

Freelancer janë përgjegjës për të gjitha llojet e gjërave që punonjësit tradicionalë nuk janë, të tilla si caktimi i orarit të tyre të punës, mbikëqyrja e kohës së kaluar në projekte të ndryshme, faturimi i klientëve, dhe pagimi i taksave të tyre të punësimit dhe biznesit. 

Freelancer nuk konsiderohen “të punësuar” nga kompanitë për të cilat punojnë, por më shumë si kontraktues.

Pse do të dëshironit të punoni si Freelancing?

Ka disa arsye për të filluar si Freelancing:

 • është një mënyrë për të gjeneruar të ardhura shtesë për të paguar borxhin ose kursyer për ditë te veshtira.
 • është e përballueshme për të filluar nëse tashmë keni aftësi dhe pajisje për të bërë punën.
 • Mund të filloni shpejt. Sapo të gjeni një klient, mund të filloni të paguheni.
 • Ju lejon një pavarësi më të madhe mbi një vend pune.
 • Shpesh është fleksibël, duke ju lejuar të punoni me koh të pjesëshme ose pas orarit punës.

Çfarë lloj pune ofron një Freelancer?

Pothuajse çdo lloj shërbimi që i ofrohet një biznesi mund të ofrohet mbi baza të pavarura.

Disa punë të pavarura përfshijnë:

 • Shkrimtar i pavarur
 • Vep dizajner i pavarur
 • Një asistent i pavarur ose profesionist virtual
 • Kontabilist i pavarur
 • Shërbime të marketingut / PR ose menagjues i mediave sociale

Çfarë ju duhet të filloni?

Për Freelancer, duhet të keni një aftësi që mund t’u ofroni klientëve të mundshëm. 

Shumica e njerëzve tërhiqen nga përvoja e tyre e punësimit, duke ofruar shërbime duke përdorur talentet që ata kanë tashmë. 

Së bashku me një shërbim, disa gjëra që duhet të merren parasysh përfshijnë:

 • Një uebfaqe që tregon për ju dhe shërbimet tuaja, dhe përfshin një portofol të punës tuaj dhe dëshmitë.
 • Një profil i LinkedIn. Ndërsa të gjitha mediat sociale mund të jenë një burim i shkëlqyeshëm për punë të pavarur, LinkedIn është një rezyme në internet e vendosur në një vend ku profesionistët lidhen. gjithashtu një burim i shkëlqyeshëm për të gjetur punë të pavarur.
 • Një telefon biznesi i dedikuar ose një numër telefoni celular në të cilin ofertat mund të arrijnë tek ju
 • Një kartë biznesi.
 • Një menu shërbimesh dhe tarifat tuaja.

Si të gjeni punë si freelancer

Pun të pavarur mund të gjendet pothuajse kudo. 

Vendet për t’u marrë parasysh jan ato brenda rrjetit tuaj social, online.

Shkoni atje ku tregu juaj i synuar gjindet, shikoni dhe pyesni atje. 

Vendi më i mirë për të gjetur klientë është vendi ku klientët kërkojnë ndihmë. 

Mësoni në lidhje me tregun tuaj, atë që lexon, dhe ku shkon për të marrë mbështetje dhe të jetë në dispozicion për të siguruar ndihmë, ide dhe burime.

Ka shumë faqe në internet për të gjetur punë, duke përfshirë Upwork, Guru, Freelancer, Fiver  dhe shum te tjer.

Ju gjithashtu mund të shikoni për punë të pavarur në faqet që synojnë aftësinë tuaj – për shembull, Toptal për programuesit ose BloggingPro për punë të shkrimit të pavarur. Disa vende të punës përqendrohen tek punëtorët amerikanë dhe të tjerët do të përqendrohen tek punëtorët ndërkombëtarë.

Anëtarësimi në një komunitetet brenda industrisë suaj ju siguron një ndikim të madh. 

Fushat më të shpeshta të karrierës Freelancer

Siç mund ta shihni nga lista me posht, një shumëllojshmëri ndërmarrjesh, organizatash dhe agjencish qeveritare punësojnë freelancer

Ju do të gjeni punë në pothuajse çdo karrierë të imagjinueshme, dhe punët e pavarura ndryshojnë nga projekte të vogla, të përkohshme, deri te projekte afatgjata, me kohë të plotë.

Në 2019, FlexJobs përcaktoi fushat e karrierës që kishin kërkes më të madhe për Freelancer ato janë:

 • Kompjuter dhe IT
 • Kontabiliteti dhe Financat
 • HR & Rekrutimi
 • Redaktimi, dhe Shkrimi
 • Administrator
 • Menaxhimi i projektit
 • Futja e të dhënave
 • analist
 • Zhvillimi i softverit
 • Mbeshtetje teknike

Anët pozitive dhe negative të Freelancer

Si zhdo punë tjetër që ka të mirat dhe të kqijat edhe Freelancer nuk ësht ndyshe. 

Të qenit i vetëdijshëm për sfidat përpara mund të sigurojë që jeni të përgatitur dhe keni të bëni me realitetin.

Anët pozitive

Duke pasur kontroll mbi ngarkesën tuaj të punës, klientët me të cilët punoni, dhe të ardhurat tuaja janë një përfitim i madh i puns së pavarur. 

Kur jeni i pavarur, ju jeni në ulsen e shoferit. Ju përcaktoni se çfarë pune duhet të merrni, për cilat klientë dëshironi të punoni dhe nivelin e pagave. 

Në varësi të nivelit tuaj të ekspertizës, mund të jetë e mundur të punoni orë me kohë të pjesshme, por të paguani me kohë të plotë.

Fleksibiliteti dhe puna në distancë janë gjithashtu një nga anët pozitive. 

Shumica e kohës, do të punoni në projekte të pavarura do të përfshijnë punën në zyrën tuaj të shtëpisë dhe punën në orët që ju zgjidhni.

Do keni absolutisht afate kohore për t’u përmbushur, por do të vendosni se kur dhe ku punoni.

Anët negative të Freelancing

Me kontrollin përfundimtar, vijnë përgjegjësi shtesë. 

Si tregtar i pavarur, ju jeni pronar i një biznesi, dhe ju duhet të qëndroni në krye të taksave, faturave, pagesa të marra, të gjeni sigurimin tuaj shëndetësor dhe të blini çdo pjesë të softuerit dhe teknologjisë që ju nevojitet për të përfunduar punën tuaj.

Festa ose sindroma e uris është një tjetër pik e dobët e punës së pavarur. 

Disa muaj do të jeni plotësisht në prag të punës, ndërsa muaji tjetër mund të jetë një qytet fantazmë. 

Ju mund të mbështeteni në një kontratë të qëndrueshme me një klient, vetëm për të gjetur se atyre papritmas nuk ju duheni më. 

Freelancing kërkon një menaxhim të mirë të parave dhe një burim të vazhdueshëm të klientëve të rinj.

Tiparet dhe Karakteristikat e nevojshme si Freelancer

Ka disa cilësi që duhet të zotëroni për të vendosur veten për një sukses të pavarur. Ndërsa nuk është një listë gjithëpërfshirëse, këto karakteristika të rëndësishme do t’ju japin një ide se ku duhet të përqendroheni.

Disipline

Nuk ka asnjë shef të shikojë nga cepi i syrit të tyre ose kolegët për t’ju gjykuar kur kaloni një orë në internet në vend se të punoni. Disiplina është e nevojshme për të qëndruar në rrugën e duhur.

Këmbëngulje

Qëndrueshmëria është gjithmonë e rëndësishme, por veçanërisht kur  filloni si Freelancer  duke u përpjekur të gjurmoni punën.

Elasticitet

Gjithmon është një fjalë që ju do të dëgjoni më shumë se gjithçka si një puntor i pavarur: ´jo´ , dhe ju do të duhet të mësoheni me kët.

organizatë

Ju jeni përgjegjës për shumë detyra të ndryshme. Ju duhet të mbani shënimet e të ardhurave dhe shpenzimeve. 

Duhet të përgjigjeni menjëherë në email-et e klientit. 

komunikues

Të qenit i pavarur përfshin shumë komunikim. 

Ju duhet të jeni të gatshëm të keni biseda të vështira – si të negocioni një normë më të lartë ose të prishni mardhenjet me një klient – dhe t’i trajtoni me takt dhe profesionalizëm. 

Nuk ka asnjë shef apo një koleg tjetër që të kujdeset për atë punë të ndyrë për ju.

Lexoni;

Çfarë është ´Seo´? dhe si funksijonon

Si të bëheni një “Freelancer”shkrimtar i pavarur