Si të bëheni një “Freelancer”shkrimtar i pavarur

Si të bëheni një “Freelancer”shkrimtar i pavarur

Kërkesa për përmbajtje në internet është befasuese, me miliona faqe në internet që kërkojnë artikuj me cilësi të lartë, postime në blog dhe përmbajtje në internet.

Bërja e një shkrimtari të pavarur nuk është aq sfiduese sa mendoni. Ju mund të gjeni klientin tuaj të parë si shkrimtar në më pak se një javë nëse dini se ku mund të kërkoni dhe si ta paraqisni punën tuaj. Në këtë artikull, ne do t’ju ofrojmë një strategji që është e efektshme në fillimin e karrierës tuaj si një shkrimtar i pavarur.

Përfitimet e shkrimit të pavarur

Pse do të dëshironit të punonit si shkrimtar i pavarur? Ka shumë përfitime që lidhen me zgjedhjen e këtij profesioni si karrierë tuaj. Këtu janë arsyet tona kryesore pse njerëzit zgjedhin këtë profesion për të siguruar jetesën e tyre.

Punë nga shtëpia

Jeta si shkrimtar është zgjidhja ideale për njerëzit që kanë fëmijë të vegjël. Shumica e prindërve që duhet të punojnë në një zyrë, mezi marrin 5 orë kohë cilësore me fëmijët e tyre çdo ditë. Për ata prindër që duan të marrin më shumë kohë për të qenë afër familjes së tyre, të punojnë nga shtëpia paraqet situatën ideale të punësimit.

Puna nga shtëpia gjithashtu ul shpenzimet tuaja. Nuk ka asnjë udhëtim në një zyrë, duke ju kursyer para në gaz dhe kostot e mirëmbajtjes në makinën tuaj. Ju gjithashtu nuk duhet të vizitoni restorantin lokal të ushqimit të shpejtë për një “drekë biznesi”, duke ju kursyer para për ushqim gjatë gjithë javës.

Lexoni: Si të fitoni para online në shtëpi: Udhëzues i plot

Kosto e ulët për hyrje

Si shkrimtar i pavarur, nuk keni nevojë për një diplomë. Shumica e njerëzve të interesuar për të ju punësuar ju do të mbështeten në portofolin tuaj të mostrës kur ju konsiderojnë për një pozicion. Kështu që ju duhet të siguroheni që të performoni në maximumin tuaj nëse doni që klientët tuaj të vazhdojnë t’ju dërgojnë një punë.

Shumica e punëve dhe profesioneve të tjera ju lejojnë vetëm të kërkoni punë në shtetin tuaj. Si një freelancer që punon në internet, bota është vendi juaj i gjuetisë për mundësi punësimi.

Pa presion në vendin e punës

Si freelancer, ju punoni vetëm. Ju mund të keni një klient ose një shef, por ata nuk po qëndrojnë mbi ju duke parë çdo lëvizje që bëni. Ju punoni me një ritëm që ju pëlqeni, dhe klienti juaj do të gjykojë performancën tuaj bazuar në cilësinë dhe sasinë e punës që ju dërgoni atyre.

Sidoqoftë, ky përfitim mund të jetë gjithashtu një pengesë. Shkrimtarët e pavarur kanë nevojë për shumë-disiplinë nëse duan të kenë sukses. Nëse përpiqeni të motivoni veten për të filluar punën, atëherë mund të dëshironi të mendoni për një karrierë tjetër.

Prapëseprapë, nëse keni vendosmëri dhe vetë-disiplinë për të punuar në një mjedis të pakontrolluar, do të shijoni lirinë e shoqëruar me detyr. Nëse ndiheni sikur do pushoni mëngjesin për të marrë fëmijët tuaj te dentisti, asnjë menaxher nuk po ju thotë se nuk mund të merrni kohën.

Sidoqoftë, duhet të mbani mend që klientët tuaj ju gjykojnë bazuar në performancën tuaj, kështu që ju do të përgatiteshit më mirë të punoni më gjatë në mbrëmje.

A keni atë që duhet për tu bërë shkrimtar i pavarur?

Fillimi i një karriere si shkrimtar i pavarur nuk është për zemër të dobët. Ju mund të duhet të përgatiteni veten për t’u marrë me refuzimin, dhe shanset janë që do t’ju marrë ca kohë për të gjetur klientin tuaj ideal dhe kushtet e punës.

Si freelancer, ju nuk merrni rrogë mujore ose javore. Do të fitoni duke u bazuar në vëllimin e punës që drejtoni çdo ditë.

Sa fitojnë profesionistët e pavarur?

Kur filloni si shkrimtar i pavarur, mos prisni të bëni një pasuri brenda nats. Shumica e krijuezveve të përmbajtjes ofrojnë vetëm norma midis 0.60 deri 1 $ për çdo 100 fjalë që shkruani. Të punosh për këto kompani do të thotë që do të përpiqesh t’i plotësosh qëllimet, edhe nëse vendosni të shkruani 8,000 fjalë çdo ditë, shtatë ditë në javë.

Paga mesatare në internet për shkrimtarët e nivelit të fillestar që kanë talent është midis 1,50 deri në 2 dollarë për çdo 100 fjalë që shkruani.

Prapëseprapë, nëse jetoni në një ekonomi në zhvillim, të tilla si Azia, Afrika ose Amerika e Jugut,apo SHqipria mund të fitoni një jetesë të mirë me shkrim prej 1,50 deri në 2 dollarë për 100 fjalë.

Shkrimtarë të pavarur me experiens te lart fitojnë shumë më shumë se $ 1,50 deri në 2 $ për 100 fjalë. Nëse keni arritur të gjeni një punë me një firmë udhëheqëse të përmbajtjes që furnizon bloge dhe artikuj në faqet e internetit të niveleve të larta dhe botimet, mund të ket neto diku nga 5 deri në 20 dollarë për çdo 100 fjalë që shkruani.

Sidoqoftë, kjo punë është e vështirë për tu gjetur, dhe ndërsa ka shumë blogje atje ku thuhet se lehtë mund t’i gjesh këto lloje pune.

Mjetet e nevojshme për shkrimtarët e pavarur

Kur filloni përpjekjen tuaj për të gjetur punë si shkrimtar i pavarur, ekzistojnë disa mjete të domosdoshme që ju nevojiten për të përmbushur kërkesat e përmbajtjes së klientit tuaj.

Mjetet baz

Si shkrimtar, keni nevojë për një laptop ose PC me një procesor fjalësh. Ju mund të zgjidhni çdo pajisje që ju pëlqen. Sidoqoftë, ne ju rekomandojmë të investoni në një laptop sepse është i lëvizshëm, dhe mund të punoni në kafene nëse ndjeheni sikur doni te dilni nga shtëpia.

Ju nuk keni nevojë për një kompjuter të fuqishm, edhe një netbook do të funksionojë mirë. Përpunuesi ynë i preferuar i fjalëve për zgjedhje në Microsoft Word. Sidoqoftë, mjetet falas si Google Docs janë më se të mjaftueshme për detyrën, dhe shumë klientë do t’ju preferojnë të shkruani në këtë format.

Mjetet gramatikore

Nëse doni të dalloni nga turma, atëherë duhet të investoni në mjete gramatikore për të kontrolluar punën tuaj përpara se ta paraqisni atë tek klienti juaj. Programet si Grammarly janë të domosdoshme dhe identifikojnë gabimet në shkrimin tuaj.

Klientët përçmojnë gramatikën e dobët dhe përdorimin e zërit pasiv në punën tuaj. Në qoftë se nuk jeni një anglisht fols i madh, atëherë do të zbuloni se nga një program si Grammarly mund të përfitoni nga shkrimi juaj. Shumica e shkrimtarëve të pavarur përdorin vetëm versione falas të këtyre softuerëve, dhe pastaj pyesin pse ata kurrë nuk marrin ndonjë punë të përsëritur nga klientët e tyre.

Copyscape

Plagjiatura e punës së njerëzve të tjerë është një problem i vërtetë, dhe nëse klienti juaj zbulon se jeni duke hequr punën e njerëzve të tjerë, mund të prisni që ata të mos kontaktojnë më me ju.

Udhëheqësi në këtë fush është “Copyscape“. E tëra çfarë ju duhet të bëni është të ngarkoni prmbajtjen tuaj, dhe sistemi ju tregon çdo rast plagjiature që duhet të ndryshoni për ta bërë punën tuaj origjinale.

Shmangni kurset e shkrimit

Shumica e shkrimtarëve të pavarur dëshirojnë të kalojnë shumë kohë në hulumtimin para se të vendosin të shkojnë duke kërkuar klientë. Shanset janë që kërkimi juaj është ajo që ju solli në radhë të parë ne këtë artikull.

Kursi i pavarur “gurusë” ju ofron mundësinë të regjistroheni në kurset e tyre të shkrimit. Këto kurse bëjnë pnremtime të rreme për t’ju shtënë në epokat kryesore të shkrimtarëve, të gjitha për çmimin e ulët prej 997 dollarë për kursin e tyre në internet. Mos bini për këto mashtrime. E vetmja mënyrë për të arritur më mirë si shkrimtar është duke shkruar. Zbatimi i mjeteve të mësipërme është gjithçka që ju nevojitet për ta bërë atë në internet si freelancer.

Si të filloni si Shkrimtar i pavarur

Pra, tani që keni një kuptim të mjeteve, ju duhet të filloni karrierën tuaj si një shkrimtar i pavarur. Le të hedhim një vështrim se si të filloni në rrugën e suksesit.

Zgjidhni Fushn Tuaj

Shumica e shkrimtarëve të pavarur fillojnë karrierën e tyre si shkrimtar në një fush që e kuptojnë. Për shembull, nëse keni mijëra njohuri për ushqimin, atëherë mund të filloni të aplikoni kompani që shkruajnë për temën. Ndërsa vlen thënia e vjetër, shkruaj atë që di.

Fito eksperience

Kur aplikoni për një produkt shkrimi në internet, klienti do t’ju kërkojë t’ju dërgoni atyre mostra nga shkrimi juaj. Prandaj, gjëja e parë që duhet të bëni përpara se të filloni të aplikoni për pun është të krijoni një portofol të mostrës se pun suaj.

Shkruani tre ose katër artikuj mbi temën tuaj të preferuar dhe sigurohuni që ato të kalojnë Grammarly. Këto artikuj me shtylla do të formojnë themelin e portofolit tuaj të mostrës dhe do t’ju duhet t’i përdorni ato sa herë që aplikoni për një pun. Prandaj, është kritike që ju të rafinoni këto artikuj me gramatikë të përsosur.

Puno on line nga shtëpija

Ndërsa plotësoni më shumë proekte, krijoni skedarë në laptopin tuaj për secilën nga kategoritë, të tilla si ushqimi, blogjet e stilit të jetesës, udhëtimet, etj. Përfundimisht, pas disa muajsh shkrimi për klientët, do të keni një bibliotekë të gjerë artikujsh që mundeni përdorim për mostra.

Gjetja e punës tuaj të parë për shkrim të pavarur

Pas përfundimit të portofolit tuaj të mostrës, është koha për të hyrë në treg dhe të aplikoni për punë me shkrim. Ka shumë vende për të kërkuar punë, le të shohim disa nga opsionet tuaja më të mira për të gjetur projetin tuaj të parë për shkrime të pavarura.

Faqet ku mund te xheni pun

Këto uebfaqe janë vendi më i mirë për të filluar si një shkrimtar i pavarur. Secila prej platformave funksionon pak më ndryshe nga të tjerët, kështu që ju duhet të jeni të vetëdijshëm për tekniket e secilës prej tyre, dhe strategjinë më të mirë për gjetjen e punës duke përdorur këto site.

Fiverr

Shumica e fillastarve fillojnë punën e tyre në Fiverr. Me këtë platformë, ju krijoni një llogari, ndërtoni një profil dhe më pas prisni që puna të vij tek ju.

Kur klientët e ardhshëm kërkojnë në site për shkrimtarët, shumica e tyre mbështeten në vlerësimin e yllit të shkrimtarit për t’u dhënë atyre një ide mbi performancën e shkrimtarit. Theështja me këtë është se si një i ri në platformë, ju nuk keni dëshmi të mëparshme të klientit për të vërtetuar profilin tuaj.

Për të ndërtuar profilin tuaj, sigurohuni që disa miq të regjistrohen në platformë dhe paguajini atyre për të blerë disa artikuj nga ju, dhe ju lënë përshtypje 5 yje për punën tuaj. Kjo strategji mund t’ju kushtojë 50 dollarë për të ndërtuar reputacionin tuaj, por është më mirë sesa të uleni rrotull dhe të mos merrni oferta.

Freelancer and Upwork

Ne të dyja këto site ekzekutojnë një model të ngjashëm. Në vend që të prisni që klientët të vijnë tek ju si në Fiverr, ne keto site Upwork dhe Freelancer ju bëni ofertë për pun në vend se te prisni klientet. Çështja me këto faqe është se ka kaq shumë konkurrencë, dhe ju do të përfundoni në një luftë ofertash me freelancer të tjerë që përpiqen të sigurojnë kontratën. Si rezultat, do të përfundoni të punoni për pr shum me pak.

Ju gjithashtu duhet të jeni të kujdesshëm në lidhje me aplikimin për punë në këto platforma. Nëse bëni shumë aplikime dhe nuk merrni përgjigje, atëherë platforma mund të ndalojë llogarinë tuaj. Ekipi i administratorëve do t’ju dërgojë një email duke thënë se shërbimet tuaja nuk janë në kërkesë dhe ata do t’ju ndalojnë përgjithmonë nga platforma, edhe pse nuk keni shkelur termat e tyre të shërbimit.

Lidhje të dobishme

Faqet e pavarura të botimit

Një mënyrë e shkëlqyeshme për të rritur të ardhurat tuaja si shkrimtar i pavarur është të shesni punën tuaj në faqet e pavarura të botimit. Nëse keni njohuri të specializuara për një temë në trend, të tilla si ushqimi ose cryptocurrency, atëherë shanset janë që ju të mund të shkruani artikuj shumë informues mbi këtë temë, me përpjekje minimale nga ana juaj.

Regjistrimi për një llogari të një platforme si përmbajtja e vazhdueshme është një mënyrë e shkëlqyeshme për të nxitur njohuritë dhe aftësitë tuaja për këtë temë. Me këto platforma, ju paraqisni artikuj të plotë origjinalë në faqe, dhe ata i rendisin ato për shitje. Kur artikulli juaj shet, platforma merr një komision prej 33% të shitjes.

Kjo mund të duket e shtrenjtë, por ju mund t’i shesni artikujt tuaj për shumë më tepër në këto platforma sesa të punoni për klientë. Për shembull, çmimi mesatar i shitjes për një artikull me 500 fjalë me përmbajtje konstante është diku midis 27 deri 97 $, në varësi të materialit lëndor.

Sidoqoftë, shumë njerëz e shmangin këtë platformë sepse nuk ka presion për t’i shtyrë ata të paraqesin artikuj. Ekziston gjithashtu një ndjenjë e pasigurisë sepse nuk ka asnjë garanci që artikujt tuaj do të shiten. Sidoqoftë, hulumtimet tregojnë se shumica e listave në Përmbajtjen e Përhershme, shesin brenda 3 muajve nga ngarkimi juaj.

A keni nevojë për një faqe në internet dhe profile sociale?

Edhe pse nuk esht e domozdoshme esht mir dhe ju duhet një uebfaqe, ose një prani e mediave sociale për tu bërë një shkrimtar i suksesshëm i pavarur.

Ndërsa të keni një profil në LinkedIn është një shtesë e bukur në procesin tuaj të kërkimit, nuk është një domosdoshmëri.

Shumica e klientëve tuaj të ardhshëm do t’ju lejojnë të provoni vlerën tuaj duke ju lëshuar një artikull provë. Nëse bëni mirë, mund të prisni që ata t’ju japin më shumë punë – është po aq e thjeshtë sa ajo.

Përfundimi

Ka shumë klientë të mundshëm në internet që kërkojnë shërbimet tuaja të shkrimit të pavarur.

Sidoqoftë, ne ju rekomandojmë të kualifikoni të gjithë klientët tuaj të ardhshëm përpara se të bëni kontratn.

Mos u dëshpëro dhe fillo të punosh për klientin e parë të përmbajtjes që të ofron një proekt.

Ju duhet të dini vlerën tuaj si një shkrimtar, dhe të pranoni vetëm proekte që plotësojnë pritjet tuaja financiare.

Nëse një klient fillon të provojë dhe ju tërheqë në një proekt që paguan vetëm $ 0.6 për 100 fjalë, është më mirë ta lini atë dhe të shkoni tek kontakti tjetër në listën tuaj të informacionit, dhe të filloni të shkruani për vete si ki blog post qe po lexoni.

Sugjerime të tjerë si të fitoni para online